1986 yılında Mc Donald's fast-food zinciri İtalya'da ilk şubesini açar. Mekan olarak da başkent Roma'nın en meşhur yerlerinden biri olan İspanyol merdivenlerine bakan bir dükkan seçer. Mc Donald's'tan burgerini kolasını kapan soluğu 17'nci yüzyıldan kalma tarihi basamaklarda alır. İtalyan gazeteci Carlo Petrini, fast food ve bu mimari şaheserin yarattığı zıtlığı içine sindiremez. Fast fooda inat, slow food, yani yavaş yemek akımını başlatır. Amaç fast foodun sunduğu üniforma tatlara karşı geleneksel lezzetleri korumak, yerel lezzetleri teşvik etmektir.
Büyük bir tarihi ayıbı düzeltiyorum hemen. Hepimizin Macar mutfağından zannettiği gulaş çorbası esasında Osmanlı mutfağının icadıdır. Vakti zamanında bizimkiler Macaristan a sefere gittikleri sırada padişah askerlerini doyuracak ve besleyecek bir yemek yapılmasını emreder. Ustalar da bu leziz yemeği çıkarırlar. Tabii Macarlar da hemen atlar olaya. Günümüze dek gelen gulaş ın vazgeçilmez baharatı kabul edilen kırmızı biber , yemeğe 18. yy'da eklenmeye başlar. Klasik "tencere gulaşı" , soğanla kuşbaşı doğranmış sığır ya da koyun etinin yağda kızartılmasıyla yapılır. Bu yemeğe tamamlayıcı olarak, sarımsak , kimyon , domates , yeşil biber ve patates de konulur. Evde yapın, yiyin, yerken de mutlaka düşünün...
Yorumlar
Yorum Gönder