Ana içeriğe atla

KORKUSUZ MÜTEŞEBBİS EL KİTABI

İşletmeciliğe girişte aklınızda olması gerekenler nelerdir. Neler yapılmalı, nasıl bir yol izlemeli. Bilinmesi gerekenleri siz değerli girişimciler için yazıyorum. Bilin ve ona göre fizibilitenizi yapın. 

Aklınızda güzel bir fikir var ve bunu hayata geçireceksiniz fakat bir takım şeyleri bilmediğiniz için belirsizliklerden kaynaklı korkularınız olacaktır. Büyük olasılıkla cebinizdeki para tek atımlık kurşun. Bunun için önce sağlam bir fizibilite yapmalısınız. Burada yapmanız gereken yer iş fikrinize bağlı olarak bir işletmeyi sıfırdan mı kuracaksınız, yoksa devir mi alacaksınız? Ortaklık mı yapacaksınız, tek mi olacaksınız. Ailenizin desteğini aldınız mı? Bu soruların cevaplarını da verdikten sonra sıra da dükkanı belirlemek var. Şayet bir işletmeyi devir alacaksanız avukattan sağlam bir devir sözleşmesi hazırlatıp karşılıklı imzalamanız faydanıza olacaktır. Çünkü devir alan kişi devredenin borçlarını da alıyor. ( yanlış hatırlamıyorsam 2 yıl boyunca ) Devir alacaksanız mutlaka bir avukata danışın! Daha sonra bir muhasebeci bulup şirketi kurduruyorsunuz. Muhasebeci aylık ücreti 65, 00 - 80,00 tl arasında değişir. Şahıs şirketi kuracaksanız şayet bir ortağa ihtiyacınız olmaz. Bu tarz şirketi kurmak da kapatmak da oldukça kolaydır. Kuruluş masrafı yaklaşık 200,00 tl. Yazar kasa 300 - 400 tl. Resmi basılması gereken evraklar 250 tl. Noter masrafları yaklaşık 80 - 100 tl. Esnaf sanatkarlar odasına kayıt 300 tl. Bunun dışında personel aylık sigortası, sizin bağkurunuz, damga verginiz, çıkarsa aylık verginiz, çöp vergisi yılda iki kere toplam 130 tl, ruhsat masrafınız, stopajınız çıkar. Stopaj dükkan sahibi ile imzalanan kira kontratında yazan yıllık kiranın % 25 ini devlete stopaj olarak ödersiniz. Buna dikkat etmezseniz ödeme geldiğinde şok olabilirsiniz. İşletme açtığınızda mutlaka sık sık muhasebeciniz ile kontak halinde olun ve cebinizde mutlaka sizi 6 ay idare ettirecek yedek akçeniz olsun. Her türlü soru ve danışma için e posta atabilirsiniz. Bol şanşlar...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RABBİM CLEVELAND DEDİ!

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın eşi Ahsen Hanım 2009 da eşinin ameliyatı için istihareye yatmış ve kendisine Cleveland işaret edildiğini söylemişti. Ben de Rabbimizin bu tarz hizmetleri var madem, yararlanalım diye düşündüm.

...

Çarşambayı sel aldı, Benim yarimi el aldı, Sokmuşum bu dünyaya, Dibinde bir yudum Rakı kaldı.

HAMBURGER ADI NEREDEN GELİYOR?

  Cengiz Han (1167-1227) zamanında Moğol askerler sefere giderken etleri atlarının eğerinin altına koyarmış. Bu etler de atın sırtıyla eğer arasında dövülüp neredeyse kıyma haline gelirmiş. Konaklama vakitlerinde bu eti, içine soğan doğrayarak yerlermiş. Kubilay Han (1215-1294) zamanında Moğollar Rusya’yı fethetmiş. Ruslar Moğollara ’Tartar’ (Tatar) diye hitap ettiğinden, modern zamanlarda çiğ biftek kıyması şeklinde servis edilen ’Steak Tartar’ da Rusların, Moğollar’da gördükleri bu yemeğe verdikleri isimmiş. 1600’lerde Avrupa’nın büyük limanlarından Hamburg’dan Rusya’ya ticaret amacıyla giden gemilerin denizcileri, ’Steak Tartar’ (Tatar Bifteği) isimli bu çiğ köfte yemeğini Almanya’ya getirmiş. 1800’lerde New York-Hamburg seferini yapan gemiler bu yemeği New York’a taşımışlar. Çiğ tatar bifteği bu tarihlerden itibaren New York limanındaki lokantalarda pişirilerek ’Hamburg Tarzı Biftek’ ya da ’Hamburger’ ismiyle satılmaya başlamış. Yani anlayacağınız yol üstünde Hindistan,